INAM obté projectes competitius de la Generalitat Valenciana i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, per un total de 1,75 milions d’euros i es consolida com un centre d’investigació de referència per als pròxims anys. Els projectes per a la recerca de materials avançats combinen un enfocament purament científic i l’aplicació i el retorn de la inversió de la societat per a transformar el model productiu de la societat valenciana.

INAM

Recentment el Comité Internacional Assessor de l’Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I ha realitzat l’avaluació bianual de l’Institut INAM. Una part es van reunir presencialment abans del confinament (Professors James Durrant, Laura Lechuga i Miquel A. Pericàs) i els altres membres del comité (Profs. Elizabeth von Hauff, Thuc-Quyen Nguyen i Luís Oro) es van reunir per teleconferència. Al cap d’una discussió conjunta sobre l’informe biennal de l’Institut corresponent al període 2018-2019 (que es farà públic en setembre), els membres del comité han discutit els principals aspectes de l’organització i rendiment científic de l’Institut amb el director, el professor Juan Bisquert, i el personal científic de l’INAM. El comitè en el seu informe final ha dictaminat que l’Institut de Materials Avançats ha aconseguit, en el curt període de temps des de la seva creació el 2015, un grau molt important de desenvolupament de la proposta científica de línies de recerca en els camps de materials avançats, energia, optoelectrònica i catàlisi. Això representa un progrés real cap a l'objectiu de l'Institut expressat en la seua visió:
"Assolir un centre de recerca de classe mundial sobre la comprensió i la creació de materials, aportant coneixement científics i produint aplicacions avançades per a un futur millor”.
En relació amb el progrés i l’ampliació de la composició i objectius, l’INAM, que acaba de complir 5 anys des de la seua creació per la Generalitat Valenciana, ha obtingut en els mesos recents un gran impuls en termes de projectes d’investigació competitius per una quantitat total de 1,75 milions d’euros que formaran la base per a l’expansió d’àrees de recerca i consolidació de noves investigacions.
A nivell valencià, destaca la consecució de grans projectes d’infraestructura i de transferència de coneixement al sistema productiu. En primer lloc la Generalitat Valenciana en la convocatoria IDIFEDER 2020/2021 ha concedit el projecte “Recobriments funcionals per a aplicacions tecnològiques” per 898.529 euros a un equip d’INAM dirigit per Juan Bisquert en cooperació amb l’Institut de Tecnologia Cerámica. Aquest projecte pretén desenvolupar tècniques de preparació i caracterització de recobriment funcionals que permeten el dipòsit d'un ampli rang de materials, sobre un ample tipus de substrats, incloent sistemes flexibles, amb una arquitectura controlada, el que permetrà poder accedir a una gran quantitat d'aplicacions tecnològiques, a més de facilitar l'acostament dels desenvolupaments en laboratori a sistemes més propers a la comercialització i per tant transferibles a la indústria. Des de tècniques més simples com el "spin coating" a tècniques més sofisticades i més properes a l'aplicació industrial com la impressió per jetting, direct ink writing, passant per l'evaporació i el sputtering. Aquestes tècniques, així com la combinació d'elles, en condicions controlades, per exemple en atmosfera inert, permetrà el desenvolupament de sistemes funcionalitzats multicapa amb estructura 3D de cara a la fabricació de dispositius optoelectrònics, biològics, materials moleculars, catalítics, etc. aplicables a substrats de gran àrea i flexibles. També disposarà d'equipament avançat per a caracteritzar les estructures i superfícies funcionalitzades que es desenvolupen, amb mètodes in-situ com la microscòpia òptica d'alta resolució.
Estes instrumentacions consolidaran la orientació de INAM cap a una combinació d’activitats de recerca d’impacte global i transferència de coneixement a l’entorn més proper. Aquesta visió es realitza amb la renovació del projecte “Unitat Científica d'Innovació Empresarial UCIE-INAM”, format per un equip de INAM dirigit per Juan Bisquert i finançat amb 250.000 euros. El projecte está finançat per l’Agencia Valenciana d’Innovació (AVI) que es considera el punt de trobada de tots els agents que formen part del Sistema Valencià d'Innovació. L'objectiu de la UCIE-INAM és convertir el coneixement resultant de les investigacions de l'Institut, en innovacions aprofitables per les empreses, així com el desplegament de les accions necessàries perquè es facilite la transferència efectiva la col·laboració en projectes d'R+D+I amb empreses, intercanvis de personal i altres formes de gestió dels coneixements creats per INAM. Així mateix, les innovacions desenvolupades es difondran àmpliament pel INAM, a través dels canals de difusió que ja té el INAM establerts així com les jornades de difusió organitzades expressament per donar a conèixer el projecte, així com els resultats obtinguts. Aquest projecte es concretarà en les pròximes setmanes amb la signatura d’un conveni de cooperació.
Per últim, en esta nova fornada de projectes amb què la Generalitat Valenciana dona suport a INAM, la Conselleria d’Innovació, Ciència, Universitat i Societat digital ha donat una beca del programa Santiago Grisolia a l’investigador Eduardo Peris. L’objectiu d’aquestes beques és formar personal qualificat per a tasques d’R+D i s’adreça a titulats universitaris d’universitats no espanyoles dins del camp de recerca corresponent. En el programa de recerca de tres anys es formaran complexos de coordinació supramoleculars per al reconeixement selectiu de substrats orgànics i per a la preparació de nous catalitzadors supramoleculars homogenis.
Per una altra banda, la setmana anterior s’ha resolt la convocatòria dels projectes d’investigació del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, en España. En aquesta convocatòria els investigadors d’INAM han obtingut dos projectes amb un finançament total al voltant de 0,5 milió d’euros per a tres anys.
Els projectes són: “Perovskitas híbridas estables por control de dimensionalidad e interfaces”, dirigit per Juan Bisquert i Germà García Belmonte, expedient PID2019-107348GB-100 i pressupost total de 254.000 euros, i “ Nuevas perovskitas de haluro obtenidas mediante la estabilización de la fase perovskita a través de la energía superficial para dispositivos optoelectrónicos avanzados”, dirigit per Iván Mora Seró i Beatriz Julián López, expedient PID2019-107314RB-100, pressupost total 242.000 euros.
Els dos projectes estan dirigits a aspectes diferents de cèl·lules solars híbrides de perovskita, que és un camp d’investigació molt prometedor en el desenvolupament d’una nova tecnologia fotovoltaica, i un tema central d’interès en semiconductors i ciències de materials. Les propietats destacades de les perovskites híbrides permeten la producció d’energia solar a gran escala en cèl·lules fotovoltaiques i, a més, aprofitant les característiques ideals de conversió de llum a energia i transport de càrrega versàtil, es poden realitzar altres disposicions importants com a sensors de llum, transductors fotoelectrocatalítics per a la generació de combustibles a partir de la llum solar i memòries electròniques.
El projecte de “Perovskites híbrides estables” aplicarà eines de síntesi, creació de dispositius i caracterització avançada per a proporcionar un coneixement molt necessari de la interacció entre la composició fonamental, la combinació de morfologies i el transport de càrregues elèctriques de per a millorar funcionalitats específiques i obtindre estabilitats acceptables en el medi ambient en perovskites híbrides, que són elements claus per a la seua aplicació pràctica. Per una altra banda el projecte “Noves perovskites d’halur” pretén impulsar un avenç en la manipulació de l’estructura cristal·lina de la perovskita mitjançant el control de l’energia superficial utilitzant dos enfocaments originals: el creixement de nanopartícules i un nou mètode que permeta afegir punts quàntics incrustats.
Aquests nous projectes, junt amb un gran nombre de projectes europeus que es troben en fase d’execució, consoliden INAM com un centre d’investigació de referència per als pròxims anys, en la recerca de materials avançats tant en l’àmbit purament científic, mogut per la curiositat pel coneixement i pel descobriment, com en l’aplicació i el retorn de la inversió de la societat, en la producció de noves idees que ajuden a transformar el model productiu de la societat valenciana a un de major intensificació de coneixement i tecnologies capdavanteres, amb impacte en el mercat global.