L’Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I (INAM) amplia el seu equip investigadors amb la incorporació de dos nous grups, l’equip BIOSUPRAMAT de Beatriu Escuder (Departament de Química Orgànica i Inorgànica) i el grup NEUROBIOTEC dirigit per Ana Sánchez (Departament de Medicina).

L'ampliació es produeix en el marc de l’estratègia de l’INAM per expandir les seues àrees de recerca amb la l’adaptació de materials biològics per a aplicacions funcionals. Es tracta de modificar i aplicar matèria biològica per a la sostenibilitat, la salut i l'energia, i també fusionar materials biològics amb matèria orgànica i inorgànica. Aquesta combinació de la matèria biològica amb materials orgànics i inorgànics pot proporcionar una sèrie de coneixements fonamentals i aplicacions significatives. El disseny de nous biomaterials, molècules i compostos bioactius, i la formulació i síntesi de polímers funcionals amb una acció definida són eines importants per al desenvolupament de nous sistemes per a fàrmacs, factors de senyalització cel·lular i biomolècules, que es poden aplicar com a nanopartícules, hidrogels o recobriments bioactius en diverses aplicacions..
Les dues científiques que s’incorporen a l’INAM han demostrat una reconeguda trajectòria investigadora en àmbits que impulsaran el creixement i la diversitat de l’Institut de recerca. El grup BIOSUPRAMAT (Bioinspired Supramolecular Chemistry and Materials) utilitza la biologia com a inspiració per al disseny de materials supramoleculars funcionals. El programa de recerca es centra en el desenvolupament materials tous a base de pèptids per a aplicacions en catàlisi biomimètica supramolecular, lliurament de fàrmacs i com a biomaterials per a medicina regenerativa.
El grup NEUROBIOTEC, de neurobiotecnologia, té com a objectiu la fisiopatologia de les malalties del sistema nerviós, utilitzant una àmplia gamma d’estratègies, des d’eines biotecnològiques fins a productes naturals anàlegs, amb la finalitat de desenvolupar noves estratègies d’intervenció amb millores de potencial terapèutic. Les línies de recerca emergents inclouen la predicció del risc de malaltia basat en algorismes matemàtics i intel·ligència artificial, combinant genètica i la impressió 3D d'òrgans per estudiar antitumorals.
El director de l’INAM, Juan Bisquert, ha declarat que “estem particularment satisfets d’ampliar l’equip de treball de l’Institut amb la incorporació de grups dirigits per dones científiques. Aquest és el camí de la ciència on les dones sense dubte van a jugar un paper primordial en el lideratge i la creativitat. L’INAM no vol quedar fora d’aquesta transformació que sols s’assolirà amb una multitud de dones en els llocs decisius.”