El director de l’INAM, Juan Bisquert, ha finalitzat recentment una col·lecció de llibres que tracten els principis bàsics i el funcionament dels principals tipus de cèl·lules solars fotovoltaiques desenvolupades al llarg dels últims 25 anys. La col·lecció consisteix en els llibres:
1. Nanostructured Energy Devices -- Equilibrium Concepts and Kinetics (ECK)
https://www.crcpress.com/Nanostructured-Energy-Devices-Equilibrium-Conce...
2. Nanostructured Energy Devices – Foundations of Carrier Transport (FCT)
www.crcpress.com/9781466587991
3. The Physics of Solar Cells: Perovskites, Organics, and Photovoltaics Fundamentals

Juan Bisquert i la portada del segon volum de la trilogia

El director de l’INAM, Juan Bisquert, ha finalitzat recentment una col·lecció de llibres que tracten els principis bàsics i el funcionament dels principals tipus de cèl·lules solars fotovoltaiques desenvolupades al llarg dels últims 25 anys. Les profundes transformacions ocorregudes en aquest camp durant aquest període, marcades per l’impuls a la recerca i implantació de les tecnologies renovables, fan d’aquesta trilogia una bona ferramenta per als estudiants que s’inicien en aquesta línia d’investigació.

Els tres volums, publicats per CRC Press, sintetitzen la formació de dispositius per a la producció i emmagatzemament d’energia. Durant l’última meitat del segle XX va donar-s’hi un gran desenvolupament de les tecnologies fotovoltaiques en què el silici cristal·lí tenia un rol predominant. No obstant, en els anys noranta apareixen nous tipus de cèl·lules solars nanoestructurades, orgàniques, i amb elements líquids, que —com totes les novetats relacionades amb el naixement de l’era de la nanotecnologia— representen una innovació important. La comunitat científica que investiga en materials i processos fotovoltaics creix exponencialment i s’enceten debats molt intensos al volant dels principis fotovoltaics: els nous tipus de dispositius fets amb nanomaterials plantegen reptes inesperats i preguntes per a les quals no és fàcil obtenir resposta. En aquest context, Bisquert emprén la tasca d’elaborar un tractat integrador sobre la qüestió, que comprenga totes les idees rellevants provinents de camps molt diferents, des de la física a l’electroquímica.

El primer volum de la col·lecció, Nanostructured Energy Devices: Equilibrium Concepts and Kinetics, es va publicar en 2014, mentre que el segon, Nanostructured Energy Devices: Foundations of Carrier Tranport, es llançarà en estiu de 2017. El tercer, The Physics of Solar Cells: Perovskites, Organics, and Photovoltaics Fundamentals, ha entrat ja en producció editorial i recull una de les novetats més significatives en aquests camp: l’aparició de les cèl·lules solars de perovskita híbrida, un material revolucionari que proporciona eficiències de conversió sense precedents.

Amb la seua obra, Bisquert proposa un sumari de tot el coneixement aconseguit en aquesta àrea des del seu naixement. Ell mateix apunta que el camp és molt gran i les innovacions es produeixen molt ràpidament, però confia en què la visió conceptual de la trilogia siga útil durant molt de temps, ja que recull «l’evolució i la conquesta» d’aquesta tecnologia.