Elena, Francisco i Ramón amb Joaquim Puigdollers i altres membres del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UPC

El passat 31 de març, els investigadors Francesc Fabregat Santiago, Elena Mas Marzá i Ramón Arcas Martínez, membres de l’INAM, junt amb els investigadors de l’Institut Recerca en Energia de Catalunya, van visitar el laboratori del professor Joaquim Puigdollers de la Universitat Politècnica de Catalunya.

La visita es va dur a terme dins del marc de les activitats que els investigadors estan realitzant dins del projecte NASCENT, del Pla Nacional d’I+D+I “Retos Investigación” del Ministeri d’Economia i Competitivitat. En el projecte participen quatre grups d’investigació espanyols: el Grup de Materials i Sistemes per Energia Solar de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el grup de Química Molecular i de Materials de la Universitat de la Coruña (UDC), el grup del professor Joaquim Puigdollers del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I (INAM-UJI).

El projecte NASCENT proposa un avenç significatiu en les tecnologies fotovoltaiques (FV) per a valors d’eficiència més enllà del límit de Shockley-Queisser per a un absorbidor únic, mitjançant el desenvolupament de cèl·lules tàndem que combinen dispositius d’alta eficiència amb una potencial reducció de despeses rellevant, basats en calcogenurs (CuInGaSe2-CIGS, Cu2ZnSn(S,Se)4-CZTSSe) i en Si-HITS (hetero-unions amb capes primes intrínseques) com cèl·lules inferiors, i dispositius de noves tecnologies emergents basades en perovskites híbrides com a cèl·lula superior. El projecte proposa demostrar per primer vegada la compatibilitat d’aquestes tecnologies per a ser integrades en un dispositiu tàndem que podria competir amb les tecnologies dominants de silici, no solament en termes de despeses sinó també d’eficiència. El projecte estudiarà l’optimització de cada cèl·lula individual, l’adaptació de les tres tecnologies cap a conceptes tàndem, així com el desenvolupament de nous materials funcionals capaços de resoldre les majors limitacions associades a aquest nou concepte.

Durant la jornada, els investigadors van poder posar en comú els distints estudis que estan duent a terme per al projecte, així com els resultats més significatius ja aconseguits. Francisco, Elena i Ramón també van tenir l’oportunitat de visitar les instal·lacions en la UPC, preparar dispositius fotovoltaics i aprendre a treballar en una sala blanca. La visita va ser molt fructífera per al desenvolupament del projecte i ja s”està organitzant una nova visita per a continuar amb el treball realitzat.